Vetomestari

Vetomestari selittää: Mikä on kerroin?

Julkaistiin torstaina 14. marraskuuta 2013.

Koska meillä ei ole pelattavaa joka päivä, niin blogiin tuodaan täytettä kirjoituksilla nimeltä "Vetomestari selittää". Näissä paneudutaan vedonlyöntiscenen asioihin, epäkohtiin ja mahdollisesti myös haastatteluihin.

Ensimmäinen on niinkin yksinkertainen aihe kuin: "Mikä on kerroin?"

Tutustutaan kertoimiin paremmin vertailemalla Veikkausta ja internetissä toimivaa vedonlyöntiyhtiötä. Kertoimet ovat FC Honka – IFK Marienhamn ottelusta.

  • Veikkaus: 1.50-3.65-5.10
  • Internetyhtiö: 1.70-3.60-4.90

Kertoimien tarkoitus on luultavasti kaikille tuttu. Kerroin kertoo paljonko voitat sijoittaessasi tietylle merkille rahaa eli tässä tapauksessa pelatessasi Veikkaukselle tasapaliä viidellä eurolla saisit takaisin 3.65 * 5€ = 18.25€, josta voiton osuus on kokonaisvoitto vähennettynä panoksellasi, 18.25€ – 5€ = 13.25€. Selvänä asiana voidaan pitää, mitä isompi kerroin, sitä isompi voitto jos veto menee oikein ja kun sijoitat rahaa peliin haluat luonnollisesti parhaan mahdollisen tuoton. Jos on mahdollista pelata vain näille kahdelle vedonlyöntiyhtiölle Veikkausta kannattaa käyttää pelatessa tasapeliä tai vierasvoittoa ja Internetyhtiötä pelatessa kotivoittoa. Kertoimissa on paljon hajontaa eri yhtiöiden välillä ja sijoittaessasi jotakin haluat luonnollisesti pelata parhainta mahdollista saatavilla olevaa kerrointa. Tämän takia voitolliseen vedonlyöntiin tähtäävän pelaajan kannattaa avata pelitili mahdollisimman monelle yhtiölle, joiden mukana Veikkaus toimii yhtenä vedonlyöntiyhtiönä.

Keskitytään siihen kuinka kertoimet on muodostettu. Pitääkö veikkaus kotivoittoa todennäköisempänä kuin Internetyhtiö? Kertoimista pystyy laskemaan vedonlyöntiyhtiöiden tarjoaman palautusprosentin kaavalla 1/(1/kerroin1+1/kerroin2+…+1/kerroinN). Esimerkki on selvempi eli palautusprosentti Veikkaukselle on 1/(1/1.50+1/3.65+1/5.10) ≈ 0.88. Internetyhtiölle sama on 1/(1/1.70+1/3.60+1/4.90) ≈ 0.93. Palautusprosentti kertoo kuinka paljon saat pitkällä aikavälillä sijoittamistasi rahoistasi takaisin jos valitset kohteet umpimähkään. Jos käytät "umpimähkäistä sijoittamista" ja sijoitat kohteisiin vuodessa esimerkiksi 1000€ niin Veikkaukselle pelatessasi kädessäsi on luultavasti vuoden lopussa 1000€*0.88 = 880€ ja toiselle yhtiölle pelatessasi 1000*0.93 = 930€. Esimerkin tarkoituksena oli selventää jos käytät vain yhtä vedonlyöntiyhtiötä, kannattaa valita se mistä saat parhaimman palautusprosentin, mutta kuten sanottua pelaamalla useammalle yhtiölle pääset pelaamaan aina parhaimpia kertoimia ja henkilökohtainen palautusprosenttisi nousee.

Vedonlyöntiyhtiöt muodostavat kertoimensa todennäköisyysarvioista. Kertoimien saadaan muutettua todennäköisyysarvioiksi ottamalla kertoimien käänteisluku ja kertomalla se vedonlyöntiyhtiön palautusprosentilla. Veikkauksen arvioiksi eri tuloksille tulee 1: 1/1.50*0.88=0.587%, X: 1/3.65*0.88=0.241% ja 2: 1/5.10*0.88=0.172%. Tämä ei välttämättä ole Veikkauksen oikea todennäköisyysarvio otteluun, koska palautusprosenttinsa takia sillä on varaa liikuttaa kertoimia. Jos Veikkaus arvioi massojen (massa ilmaisua käytetään vedonlyönnissä kun selvä enemmistä pelaajista pelaa samaa merkkiä) pelaavan Honkaa, minimoi se oman riskinsä laittamalla Hongan kertoimen pienemmäksi kuin sen oma arvio on. Vedonlyöntiyhtiön tärkein tehtävä ei olekaan oikean todennäköisyysarvion tekeminen vaan voittonsa maksimoiminen ja tämän takia sen ennustaminen, miten massat aikovat pelata kohdetta. Kiinalainen filosofi Sun Tzu sanoi aikoinaan: "Tunne vihollisesi" ja vedonlyöntiä voisi kuvitella taisteluksi vedonlyöntiyhtiöiden ja pelaajien välillä, jonka molemmat haluavat voittaa vedonlyöntiyhtiöillä ollessa etu tarjoamansa palautusprosenttinsa turvin. Tämän vuoksi onkin tärkeää ymmärtää millä tavalla "vihollinen" toimii ja muodostaa kertoimensa. Pelaajan eduksi voidaan laskea valinnanvapaus, koska pelaajan ei tarvitse lyödä vetoa jokaisesta ottelusta vaan hän voi valita oman "taistelunsa".